Ieder jaar op een zondag in oktober is het Dag van de Stilte. Tot twee jaar geleden had ik geen idee dat deze dag bestond, misschien had ik het kunnen weten, want er is tegenwoordig immers een dag voor van alles. Wist jij bijvoorbeeld dat er ook een Wereld DenkDag bestaat? (Dat is overigens op 22 februari, mocht je het willen weten).

Ik heb jaren geloofd in de volgende definitie van stilte: ‘Stilte is de ervaring van geen enkel geluid, of de ervaring van zo weinig geluid dat het als volledig natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd.’ Dat gaat over de stilte in de omgeving waar jij op dat moment bent. En zeker, dat is ook stilte. Ik kan er enorm van genieten als ik alleen thuis ben (wat in Corona-tijd niet zo vaak meer gebeurt), de stilte in huis is dan hoorbaar en voelbaar, heerlijk vind ik dat! Bovendien is het nog een hele klus om in ons land een plek te vinden waar het echt stil is, deze zijn slechts met een kaars te vinden.

Maar, ik kwam er op mijn levenspad al snel achter dat deze stilte maar een kleine schakel is om rust te ervaren. Want de onrust zit meestal toch echt in mij! Tijdens mijn mindful wandelingen hoor ik vaker van deelnemers dat ze, in stilte lopend door een natuurgebied, erachter komen dat het in hen helemaal niet stil is! Ons hoofd maakt vaak overuren; we denken over wat is geweest en wat nog komen gaat, we piekeren, mijmeren, tobben, dromen, wikken en wegen wat af. Dan lijkt stilte opzoeken in de natuur opeens een eitje! Hoe krijgen we ons hoofd stil is dan de vraag?

Ik geef je een paar tips die mij daarbij helpen, wie weet werken ze ook voor jou:

 • Ga wandelen in de natuur en concentreer je op de waarneming van je zintuigen;
  • Wat hoor je: luister naar de geluiden in en om je heen
  • Wat zie je; kijk naar vormen, kleuren, contrast.
  • Wat ruik je; welke geuren bereiken je neus en welke associaties roept dit op
  • Wat proef je; welke smaak heb je in je mond
  • Wat voel je; de wind op je huid, de grond onder je voeten, de warmte van de zon, de kou op je neus, de stof van je broek op je benen?
 • Ga in je eentje dansen op heerlijke muziek. Maak contact met je lijf en voel van binnenuit hoe de muziek jou laat bewegen. Er is niemand die naar je kijkt, dus je kunt zo gek doen als je wilt.
 • Doe een geleide meditatie of visualisatie, er zijn genoeg (gratis) apps die je daarbij kunnen ondersteunen. Je laat je leiden naar waar de stem je brengt.