In onze maatschappij is ambitie hebben, hard werken en doorgaan de norm. Dat gaat vaak gepaard met een hoog tempo en veel activiteiten, er alles uit willen halen wat erin zit. De uitdrukking ‘stilstand is achteruitgang’ hoort hier bij. Ook ik heb me jarenlang snel en gehaast door het leven bewogen. Tot ik erachter kwam dat mijn natuurlijke tempo helemaal niet zo snel is als ik altijd dacht. Bij mij was deze snelheid deels aangeleerd (ik kom uit een tuindersgezin, dus doorgaan en hard werken was de norm) en deels vanuit onrust ontstaan. Als je namelijk maar blijft doorgaan, dan is het veel makkelijker om lastige gevoelens uit de weg te gaan.

In mijn coachingssessies en mindful wandelingen start ik vaak met ‘vertragen’. In dit geval letterlijk: langzaam wandelen. Als je langzaam wandelt, kun je veel beter ervaren wat er is. In jezelf én in je omgeving. Je wordt je bewuster van hoe je je voelt, waar je spanning ervaart, hoe druk je hoofd is. Vertragen is zeker niet makkelijk en soms ook best confronterend. Veel cliënten ervaren weerstand als ik ze uitnodig om te vertragen. Ze worden zich ervan bewust hoeveel onrust of ongemak ze ervaren. Hoe ze gewend zijn om flink door te stappen en geen pauze te nemen en daarmee vaak ook lastige gevoelens uit de weg gaan.

Probeer het zelf eens uit. Ga alleen een wandeling maken (in de natuur) en vertraag. Dit kun je langzaam opbouwen (of eigenlijk afbouwen) en blijf met aandacht bij jezelf. Bewust in- en uitademen kan je daarbij helpen. Zo kun je je stappen tellen, vier stappen inademen, vier stappen uitademen. Neem waar wat er in jezelf gebeurt. Wees nieuwsgierig naar je ervaring, zonder oordeel. Ik ben benieuwd wat je allemaal zult gaan ontdekken.