Het is intussen een gevleugelde uitspraak, ook in coach- en therapieland bij een overtuiging of gebeurtenis die je niet meer dient of waar je last van hebt. Vaak wordt dan gezegd: ‘je moet het loslaten’. Ik hoor het mijn cliënten ook geregeld zeggen.

‘Hoe doe je dat dan?’ is vervolgens mijn reactie, want daar ben ik wel benieuwd naar. Vaak komen ze daar niet zo goed uit. En dat snap ik wel, want dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En als het loslaten zo makkelijk was, waren ze niet bij mij in begeleiding gekomen.

 

Voor mij is het belangrijk om een gebeurtenis die je hebt meegemaakt of overtuiging die je hebt écht ‘waar te laten zijn’:

  • Waar laten zijn dat die situatie zo was, dat dit jouw ervaring is, jouw waarheid.
  • Waar laten zijn welk effect het op jou heeft (gehad).
  • Alle gevoelens die dit opriep (pijn, verdriet, angst, boosheid, onmacht) toe te laten en te doorvoelen.

 

Vervolgens kun je kijken naar welke (denk)patronen en gedrag je hebt ontwikkeld naar aanleiding van deze gebeurtenis. En je dan afvragen of de overtuigingen of gedrag die je (onbewust) hebt ontwikkeld, je nu nog ten dienste zijn.

 

Dit is niet persé makkelijk, want het betekent ook dat je er niet meer omheen kan.

Maar als je het doet, als je het echt waar durft te laten zijn, dan ontstaat er ook vrijheid.

Vrijheid om te kiezen en misschien wel …. om los te laten 😊.